Template RED

O RASI BRITANSKIH KRATKODLAKIH MAČAKA

Britanske kratkodlake mačke su mirne, uravnotežene, prijateljske naravi što je bez sumnje čini jednom od najpopularnijih čistokrvnih mačaka i idealnim kućnim ljubimcima. 

Njena narav je blaga i staložena a sama mačka spada u umereno aktivne. Osim što je umereno aktivna, to je maca koja je izuzetno spretna pa je tako i izvrstan lovac. „Britanke“ su mace koje vas prate po kući, prate svaki vaš korak, a kad sednete smestiti će se pored Vas. S obzirom na njihovu druželjubivost, otvorenost i nenametljivost izvrsno se slažu sa ostalim ljubimcima, malom decom i sa svim članovima porodice.

Britanska kratkodlaka mačka nastala je u 19 veku, u Velikoj Britaniji od domaćih mačaka, koje su bile krupne i čvrste građe. Povremenog mešanja sa čistokrvnim persijskim mačkama, 1871g. prvi put na izložbi u Crystal Palace u Londonu izložena je britanska mačka plave boje. Nakon prvog i drugog svetskog rata britanske kratkodladke mačake ponovo su mesali sa persijskim mačkama da bi poboljšali kvalitet i postigli današnji standard. 

DANAS SU TA PARENJA STROGO ZABRANJENA!!!

 Britanska kratkodlaka mačka spada u srednje velike do velike mačke, snažne i čvrste građe, kratkih i snažnih nogu, okruglih šapa. Svaka „britanka“ mora imati kratka mišićava leđa, široka ramena i duboki grudni koš , okruglu krupnu glavu sa širokom čeljusti i mišićavi vrat. Nos mora biti širok,ali prekid nosa ne bi trebao biti previše naglašen. Oči moraju biti okrugle i krupne,a krzno gusto i kratko , blago, oštro kao fini gusti tepih. Rep mora biti deblji, srednje kratki,zadebljan pri korenu dok se pri vrhu blago sužava, a sam vrh mora biti zaobljen.Krzno „britanke“ javlja se u puno različitih boja, uzoraka i šara, što joj daje poseban šarm. Britanka je izrazito otporna, zdrava, dugog zivota , a njihov životni vek je otprilike između 14 i 20 god.

British Queen